Människan är ett däggdjur. Precis som alla andra däggdjur ska vi äta det som vi är designade för. Gör vi inte det så kan det skapa en inflammation/inlagring i våra kroppar som leder till olika obalanser. Våra tarmar, som ska tolka det som kommer ner; får en inflammation på insidan av tarmväggen vilket leder till läckande tarm och autoimmunt tillstånd. Detta är grogrunden till många av våra nutida folksjukdomar.
De stora sockermängder vi får i oss via kosten gör att vårt system hamnar i ytterligare katastrofsituation och kroppen går in i försvar/stress. Bl a bukspottkörteln får då jobba hårt med att producera stora mängder med insulin för att få ut sockret ur blodet och in i cellerna istället. Insulinet fungerar som vårt inläggande hormon med allt vad det innebär. Människan är numer sockerdrivan istället för fettdriven och det ställer till problem. Vi har alltså inte alltid behövt mackor, havregrynsgröt, pasta, ris och potatis.
Mat som bör uteslutas:
- socker och snabba kolhydrater
- Bröd och andra spannmålsbaserade livsmedel (är numera en processad föda)
- Exotisk frukt
- Potatis
- Vitt ris
- Chips och godis
- Läsk, juice, saft och öl
- Lightprodukter och margarin
- Mjölk
Tips:
Tänk mat utan innehållsförteckning.
Drick ej till maten: Tugga maten, enzymproduktionen startar i munhålan och vi mag/tarmsystem mår ej bra att få ner mat som ej är tuggad.
Ät ej när du är stressad. Se till att få ner din andningsfrekvens innan. När du är i stress och äter är ej mag/tarmsystemet i gång. Det är avstängt och allt går till de system som ska ge dig kraft att jaga/jagas.
Intresserad av kostrådgivning? Kontakta mig för konsultation (se flik kontakt)